Medische hulpdag 2 april 2016 – 2e editie

5 april 2016 Uit Door Arno Van de Sande

Onze tweede medische hulpdag is succesvol verlopen dankzij de samenwerking van 38 vrijwilligers van People’s General Hospital Kathmandu, Lions Club of Nepal Highlight en Rumahedi Foundation Nepal.

Nepal maart 2016 209
293 Mensen uit 3 dorpen hebben die dag gratis medische hulp gekregen op het terrein van de school in Chandragiri 2 omdat de school van Jhangajhiti nog steeds niet herbouwd is.

De kinderen van beide scholen waren al vroeg aanwezig en keken vol spanning uit naar de komst van de dokters en tandartsen. Toen de 2 bussen aankwamen en iedereen officieel ontvangen was met tika en khada werd het kamp snel opgebouwd. De inschrijving begon, bloeddruk werd gelijk gemeten en de kinderen wilden allemaal als eerste. Hun enthousiasme verdween snel toeKidsKnuffelsn de eerste kiezen en tanden gevuld en getrokken werden. De knuffels, door Helena’s nichtjes in Nederland ingezameld, werden als troost uitgedeeld.
Wat waren ze er blij mee!

 

De kinderen en volwassenen kregen gelijk les hoe belangrijk het is het gebit goed te verzorgen. De leraren kregen instructies hoe les te geven over gebitsverzorging zodat ze dit op school kunnen herhalen. Ze kregen ook tandenborstels en tandpasta voor poetsles in beide scholen.

TandenLerenPoetsen

Verschillende dokters waren aanwezig op het kamp; o.a. een gynaecoloog, orthopeed, KNO arts en internist. Medicijnen die uitgeschreven werden konden direct afgehaald worden bij de ingerichte apotheek.

Nepal maart 2016 259 (Copy)

 

Na afloop van het kamp spraken we met leidinggevend arts Dr Arjun. Hij stelde ons gerust dat er geen grote gezondheidsproblemen waren. Wel moeten een aantal mensen naar het ziekenhuis voor follow up.

De dag werd officieel afgesloten met verschillende speeches. Ook Helena sprak als voorzitter van Rumahedi Foundation Nepal iedereen toe en bedankte voor de goede samenwerking.

Med020416 Helena     Med020416 appreciation

De gewoonte in Nepal is dat iedereen een certificaat of appreciation krijgt. Het presentje uit Nederland en de groepsfoto maakten het tot een feestelijke afsluiting.

Het kamp werd daarna opgebroken, de bus met dokters en materialen uitgezwaaid. De vrijwilligers van Lions Club of Nepal Highlight moesten teruglopen want door de zeer slechte weg was hun bus zo ernstig beschadigd dat de motor vervangen moest worden.

Med020416 kapotte bus