Ontstaan

[click for English version]

Tijdens onze reizen naar Nepal hebben we in 2013 reisgids Rudra Tamang ontmoet. Rudra was een zeer inspirerende man die vanuit zijn visie ‘do good and be good’ zich naast zijn werk als reisgids inzette voor sociale projecten in Nepal.

Rudra uitte regelmatig zijn zorg over de situatie in zijn geboorte dorp Jhangajhiti dat 15 km ten NW van Kathmandu ligt en vroeg ons hem te helpen om de levensomstandigheden in zijn dorp te verbeteren. Als eerste wilde hij graag een gratis medische dag organiseren.

Jhangajhiti overview

Dit hebben we gedaan en op zaterdag 18 april 2015 zijn 13 artsen van Peoples Dental College & Hospital uit Kathmandu naar het dorp geweest om samen met vrijwilligers uit Nederland en Nepal gratis medische hulp te verlenen aan ruim 200 mensen in het dorp.

Een week later tijdens de grote aardbeving van 25 april is Rudra Tamang omgekomen. Wij hebben besloten in Rudra zijn geest door te gaan en ons in te zetten voor het verbeteren van de levensomstandigheden in Nepal.
Rudra was de inspirator tot de hulpverlening zoals die vorm gekregen heeft en krijgt bij Rumahedi. Zijn verlies heeft naast veel verdriet ook een stroomversnelling teweeg gebracht in de oprichting van Rumahedi Foundation Nepal. Naast de hartverwarmende acties en vele giften is de stichting op 24 juni 2015 bij de notaris officieel vastgelegd.
Meer over de werkwijze van onze stichting staat in het artikel: Visie en Missie.

Nepal staat in de top twintig van armste landen ter wereld en meer dan de helft van de mensen is werkloos. De bevolking heeft weinig of geen geld voor normaal levensonderhoud, bezoek aan dokter of ziekenhuis etc. Het is er slecht gesteld met het onderwijs, er zijn weinig sanitaire voorzieningen en in huis kookt men op open vuur zonder rookkanaal. Dit alles geldt in mindere mate voor de grote steden maar in de bergdorpen des te meer.
Vervuiling van het land, de rivieren en luchtvervuiling is een snel groeiend probleem omdat Nepal geen afvalverwerkingssystemen kent.

[terug naar index]                   

Bewaren