Bestuur

[click for English version]

Bestuur van de stichting Rumahedi Foundation Nepal:

Arno van de Sande (1958), voorzitter

Mijn eerste kennismaking met Nepal was in 2013. Ik wilde graag kennis maken met andere culturen en de keuze is toen op Nepal gevallen.
De kennismaking met dit buitengewone land en vooral de hartelijkheid van de Nepalezen heeft mij bijzonder geraakt. Het was ook in 2013 dat ik Rudra Tamang heb ontmoet en vanaf die tijd was Rudra mijn dierbare vriend en vaste gids bij mijn verdere reizen naar Nepal. Tijdens de lange tochten naar de meest prachtige plaatsen, die we de keren daarop maakten, vertelde Rudra altijd vol passie over zijn Nepal. Over de omstandigheden waaronder de bevolking leefde, over de plannen die hij had om het beter te maken. Ik wilde hem daar graag bij helpen en heb dat gelukkig ook kunnen doen. Nepal is een prachtig land met hartelijke mensen die in slechte omstandigheden moeten leven. Zeker nu, na de aardbeving kunnen ze alle hulp gebruiken die we ze kunnen geven, waarbij het belangrijk is dat wij ze ondersteunen bij datgene wat zij vinden wat voor hun belangrijk is en niet wat wij vinden dat voor hun belangrijk is: Support local ideas! Ik wil besluiten met wat Rudra altijd zei; “Do good en be good”.

Suze van Rossum (1960), penningmeester

In 2010 ging ik voor het eerst naar Nepal. Ik kon toen niet vermoedden dat er nog veel bezoekjes zouden volgen en ik me meer dan thuis zou gaan voelen in dit prachtige land met zijn vriendelijke en gastvrije bewoners.                                                                                                              Nagenoeg onmiddellijk na aankomst ontmoette ik er Rudra Tamang, een enthousiast en meesterlijk gids en begenadigd verteller. Hij vertelde met liefde over zijn leven, zijn land en zijn geboortedorp en bovenal ook over zijn dromen voor een betere wereld in Nepal. Hij ademde en leefde zijn eigen motto: “Do good and be good”, onder alle omstandigheden. Binnenin mij werd een vonkje allengs een vuurtje en niet veel later werd ik secretaris / penningmeester van een nieuwe stichting (Stichting Holi Maya Foundation Nepal) die zich richtte op het ondersteunen van kinderen en tieners bij hun leerweg en het verwezenlijken van hun dromen. Het was een geweldige tijd, waarin ik regelmatig naar Nepal ging om daar samen met Rudra pupillen en scholen te bezoeken. De dagdagelijkse taken lagen echter allemaal bij hem, want feitelijk bestond de stichting bij de gratie van de inzet van Rudra op locatie. Iedereen die bekend is met Rumahedi weet wel dat Rudra daarnaast nog veel meer deed en dat hij helaas bij de grote aardbeving van 2015 is omgekomen. Het verlies van Rudra betekende uiteindelijk ook het einde van de hiervoor genoemde stichting, maar natuurlijk wel pas nadat de pupillen waaraan wij ons verbonden hadden hun opleidingen hadden afgerond of het vervolg ervan op een goede wijze was geborgd.                                                                                                                                                      Rumahedi daarentegen vond juist haar oorsprong in het verlies van Rudra en de verwoestingen na de grote aardbeving. Met warme gevoelens aan wat ooit was, stap ik nu in bij Rumahedi. Het doet me plezier dat ik nu als penningmeester van deze stichting opnieuw in de voetsporen van Rudra een constructieve bijdrage mag leveren aan een betere wereld in Nepal.

Laura de Bakker – van der Stokker, secretaris                                                                                                                                         Egon de Bakker, algemeen bestuurslid

Via Arno van de Sande werden wij (zowel ik als Egon) geïntrigeerd door de verhalen die hij ons door de jaren heen vertelde. Over Nepal, Rudra, de gevolgen van de aardbeving, de oprichting van Rumahedi, de prachtige mensen daar, het prachtige land, de slechte omstandigheden, de misstanden en het grote verschil qua levensstandaard tussen Nepal en Nederland. Wat hier vanzelfsprekend is, is dit in Nepal zeker niet.

Arno zijn enthousiasme maakte nieuwsgierig naar het land en de mensen maar niet op zijn minst naar wat Rumahedi kan betekenen voor de mensen ter plekke. Wij raakten onder de indruk van de mooie, betekenisvolle en geslaagde projecten die zijn gedaan en nog steeds plaats vinden. Dit vanuit de vraag van de lokale mensen. En dit in samenwerking met de mensen daar! Dit is een prachtige manier om het verschil te kunnen maken. Het raakte ons en zorgde ervoor dat wij ons betrokken voelden en hier ook iets in wilden betekenen.

Dat de mensen onderdeel zijn van het project en medeverantwoordelijk voor de uitvoering hiervan zorgt voor betrokkenheid en voortzetting van de projecten ter plekke. Dat Rumahedi dit alles weet te bewerkstelligen maakt dat wij vanaf begin 2020 onderdeel zijn geworden van deze prachtige Foundation met de intentie hier beiden ons eigen aandeel in te hebben. Ik als secretaris en Egon als algemeen bestuurslid.

Wat een mooie manier om ons samen in te kunnen zetten!

Diana Dorrestijn (1964), algemeen bestuurslid

In 2013 ben ik voor het eerst naar de Himalaya op trekking gegaan en vanaf dat moment ik mijn hart verloren aan de schoonheid van het land en de hartelijkheid van de bevolking. Gelukkig kwam ik in aanraking met Rudra Tamang de meest hartelijke, inspirerende en sprankelende persoonlijkheid die ik ooit in mijn leven had ontmoet. In 2014 ging ik terug naar Nepal en onze vriendschap werd een feit. Rumahedi is ontstaan in april 2015 met een medische dag voor het geboorte dorp van Rudra. Na de aardbeving en het verlies van Rudra hebben we Rumahedi officieel als stichting ingeschreven. We hebben sinds 2015 veel mooie projecten kunnen realiseren. Wat zou hij trots zijn geweest. Van mijn inspirerende vriend Rudra, heb ik een mooie les geleerd. Hij zei altijd tegen mij: “Didi” “Everyday you can choose how you make your day. So why don’t make it beautiful ”. And so i try.

Vertegenwoordiging in Nepal

Wij vinden het belangrijk dat Rumahedi Foundation Nepal ook in Nepal vertegenwoordiging heeft. Rasmi Tamang en Gajendra Sinnya zijn onze lokale vertegenwoordigers. Zij zijn namens Rumahedi  aanwezig bij de overdracht van de verschillende projecten als er geen bestuurslid van Rumahedi Foundation Nepal aanwezig is. Zij staan ons bij met raad en daad en zijn het lokale gezicht van Rumahedi Foundation Nepal. Op de foto Rasmi en Gajendra samen met Arno bij een overleg in Kathmandu, Nepal.

[terug naar index]                   

Bewaren

Bewaren