De aarde beeft in Nepal (25/04/2015)

25 april 2015 Uit Door Arno Van de Sande

[click for English version]

Nepal is op 25 april en 12 mei 2015 getroffen door zware aardbevingen, van 7.8 en 7.3 op de schaal van Richter, die een groot deel van het land verwoest hebben. Er vielen meer dan 8.500 doden, bijna een miljoen huizen zijn ingestort en vele historische bouwwerken en cultureel erfgoed zijn zwaar beschadigd. Ook de toch al zeer kwetsbare infrastructuur van het land heeft veel te lijden gehad onder de aardbeving.

Rumahedi heeft van de eerste overgemaakte donaties direct na de beving in het dorp Jhangajhiti noodhulp verleend. We hebben zeilen en rijst gebracht en geholpen met het bouwen van nood onderkomens in het dorp. Jhangajhiti telde 70 huizen, een school en 2 winkeltjes die, op 1 huis na, allen zijn ingestort of onbewoonbaar geworden.

In juli 2015 is de door de beving gebroken waterpijplijn vervangen en is het dorp weer van drinkwater voorzien.
De kinderen van Jhangajhiti gaan nu merendeels naar een school in een naburig dorp. Wanneer de overheid de school in het dorp gaat herbouwen is nu nog niet duidelijk.

Door de moessontijd en de vele naschokken (bijna 500 boven de 4 op schaal van Richter) kon in de zomer niet begonnen worden met de wederopbouw. De Nepalese overheid heeft elk getroffen gezin 130 Euro voor noodhulp gegeven maar het toegezegde geld voor herbouw is nog niet bij de slachtoffers terecht gekomen. Inmiddels zijn de mensen die kunnen begonnen met de herbouw van hun huis, zo mogelijk enigszins aardbeving bestendig maar anderen moeten wachten op wat komen gaat.

De hele wederopbouw wordt extra bemoeilijkt door de brandstofcrisis die het land sinds september 2015 treft. Bouwmaterialen zijn nu alleen tegen woekerprijzen te koop en ook het vervoer naar de dorpen is onbetaalbaar geworden. Dit alles heeft te maken met een ingewikkelde politieke situatie in het land en met buurland India waardoor de grenzen geblokkeerd zijn en er geen goederen, medicijnen en brandstof ingevoerd kunnen worden.

Voor Rumahedi heeft de aardbeving ook een persoonlijk groot verlies tot gevolg gehad. Onze inspirator en initiatiefnemer en vriend Rudra Tamang is op 25 april tijdens zijn werk als reisgids omgekomen in Langtang.

 

[terug naar index]