Medische hulpdag Mahadevsthan

9 mei 2016 Uit Door Arno Van de Sande

Tijdens de medische hulp dag in Jhangajhiti werd ons gevraagd of we ook eenzelfde hulpdag in het dorp Mahadevsthan wilden organiseren. Om zeker te weten of onze hulp daar nodig was heeft onze voorzitter Helena samen met projectleider Madav, en mensen van Lions Club Highlight, het dorp bezocht en met de scholen en mensen daar gesproken. Zij constateerden dat in dit arme dorp hulp inderdaad hard nodig was en is. In overleg met People’s General College, Peoples Dental Hospital en Lions Club of Nepal Highlight werd besloten op 30 april een medische hulp dag te organiseren.

De meeste kinderen hadden nog nooit een buitenlander gezien en Helena werd dan ook de hele dag met enige argwaan gevolgd. Het is daarom zo goed dat we met Nepalese artsen en vrijwilligers werken omdat zij vertrouwd zijn en de taal spreken.

De inschrijving werd gedaan in volgorde van 3 kinderen, 1 volwassene, 3 kinderen etc. Met een indrukwekkende efficiëntie hebben we in vier uren tijd 351 mensen hulp kunnen geven. Met name de KNO arts heeft het erg druk gehad die middag. In verhouding tot Jhangajhiti waren de tandproblemen bij de kinderen minder groot. Dit komt o.a. door dat er geen snoepwinkels in de buurt zijn en de kinderen twee keer per dag Dal Baath eten.

MedischeHulpdag

Leidinggevend arts Dr Kahn liet ons weten dat dit dorp medische hulp hard nodig heeft en het goed zou zijn deze hulpdag jaarlijks te herhalen. We zijn in overleg hierover.
Nadat alle kinderen tandenborstel, tandpasta en zeep hadden gekregen en de allerkleinsten een klein cadeautje, werd op traditionele Nepalese wijze de dag afgesloten met de nodige toespraken en certificaten.

UitdelenToiletartikelen2.JPG
De medicijnen die we over hebben gehouden zijn aan de zuster van de hulppost, 2 uren lopen verderop, meegegeven, zodat zij deze gratis aan haar patiënten kan geven. Door armoede kunnen namelijk veel dorpsbewoners niet of nauwelijks medicijnen betalen.
Het was een lange en intensieve dag maar voor alle 41 vrijwilligers een zeer goede. Iedereen was blij dat we iets voor dit dorp hadden kunnen doen.
Op de foto’s kun je zien dat het schoolgebouw er naar Nepalese begrippen er heel goed uitziet. Dit komt doordat Unicef een aantal jaren geleden de bouw en inrichting heeft gefinancierd.

AfsluitingMedischeHulpdag (2)

Bewaren