Voorlichtingsdag voor vrouwen en meisjes

24 mei 2017 Uit Door Arno Van de Sande

Praten en voorlichting over menstruatie is geen alledaags comfortabel onderwerp in onze contreien. In Nepal ligt dat nog moeilijker en vele vrouwen en meisjes lijden er dan ook onder. Armoede, schaamte en onwetendheid zorgen ervoor dat iets natuurlijks zoals menstruatie ongemak, ziektes, schoolverzuim, afbreken van schoolcarrières en zelfs vroegtijdige overlijdens veroorzaakt. Rumahedi besliste dit jaar de medische hulpdag in het teken van voorlichting over menstruatie en persoonlijke verzorging te zetten.

Op 08/04/2017 trokken we naar Mahadevsthan Dhading waar mensen onder de armoedegrens leven. We kochten kits aan bij “Local Women’s Handicrafts” (LWH) die herbruikbare antibacteriële en schimmelwerende maandverbanden maakt. We kozen heel bewust voor herbruikbare verbanden omdat ze jaren meegaan en uiteraard omwille van het milieu. Nepal heeft al een groot afvalprobleem en als we een steentje kunnen bijdragen aan minder afval, doen we dat heel graag.

Ondanks de vakantie, kwamen er 140 vrouwen en meisjes naar de school, want de voorlichting, informatie over persoonlijke hygiëne en het uitdelen van het herbruikbare maandverband was erg belangrijk voor hen.
Saheen van LWH was mee om ervoor te zorgen dat de informatie op een correcte manier werd overgebracht. De vrouwen en meisjes werden in aparte klassen onderwezen. Het was de eerste keer ooit dat ze voorlichting kregen en ze hadden veel vragen.
De hygiëne-kits werden tijdens de les uitgedeeld zodat de vrouwen en meisjes tegelijkertijd mee konden kijken en de uitleg goed meekregen. Na de les lieten we enkele deelnemers de uitleg nog eens herhalen tot we ervan overtuigd waren dat de informatie goed begrepen was.

Elke kit bevat: 1 groot bewaaretui, 10 inleglapjes, 2 waterafstotende houders, 3 onderbroekjes, 1 etui voor de schone lapjes, 1 waterafstotend etui voor de gebruikte lapjes, 1 grote verzameltas van stof om thuis op te hangen. En voor meer bewustwording rond hygiëne voegden we nog een nagelknippertje, stukje zeep en een handdoekje bij.

De meisjes en vrouwen uit het dorp waren zeer geïnteresseerd en het was mooi om te zien hoe leergierig ze waren. De boeken in stripvorm waren een mooie aanvulling van wat ze die dag leerden.

Je zag de ogen van vrouwen en meisje oplichten bij deze nieuwe kennis en de mogelijkheid zichzelf beter te kunnen verzorgen en minder ongemak te ervaren. Er hing een positieve energie van verandering in de klassen. Wat zijn we blij dat we voor deze vrouwen en meisjes een verschil kunnen maken!

En ook deze dag werd Rumahedi ondersteund door de leden van de Lions Club of Nepal Highlight.

We deelden in totaal 240 kits uit. 100 leerlingen ontvangen nog een kit na de Paasvakantie. Dit project werd gerealiseerd mede dankzij de steun van de gemeente Berlare (België) waar Christel lid is van de GROS (gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking).

Wil jij ook meehelpen onze projecten in Nepal te realiseren? Dank je wel voor je donatie.